Mire jó a mosógép szivattyú programja?

Veled is előfordult már, hogy jelzett a mosógép, lejárt a program, majd amikor ki akartad szedni a gépből a ruhát, nem nyílt ki az ajtaja? Vagy kinyílt, csak a vízben tocsogó ruhákat végül kézzel voltál kénytelen kicsavarni. És még valami fura hibakódot is kiírt mellé…

Háziasszonyok rémálma, hogy a mosógép, amit nap mint nap használnak, elromlik. Mondjuk pont akkor, amikor a ruha a gépben van. A készülék egyszer csak megáll, nem indul tovább, nem reagál semmire.

A halom szennyes, koszos ruha ázik a vízben, a szerelő nem veszi fel, az ügyfélszolgálat telefonja pedig csak kicsöng. A mosógép ajtaját nem lehet kinyitni, mert a készülék még “programban” van.

 

A legtöbb mosógépben már van szivattyúzás program. Ez azt jelenti, hogy ha megáll a mosógép, a ruha benne van és sehogy sem akar újra elindulni, ezzel a programmal le lehet szívni a vizet úgy, hogy utána pár perccel később az ajtót is ki lehet majd nyitni.

Ezzel a programmal nem lehet megjavítani a mosógépet, de legalább nem kezd el poshadni a ruha a mosószeres vízben, amíg kiér a szerelő vagy az ügyfélszolgálat, hogy segítsen.

Ha a mosógép hibakódot ír ki egy program használata előtt vagy közben, mindenképp jegyezzük fel azt. A kód ugyanis nagy segítségére lehet a szerelőnek, hiszen ez alapján tudja majd azonosítani a problémát. Így a javítás is gyorsabban, hatékonyabban fog történni.

Minél több funkció van egy háztartási készüléken, minél több mindenre lehet használni és minél több apró alkatrészből rakják össze a gyártók, annál nagyobb az esélye annak, hogy a gép (akár idő előtt is) meghibásodik. És ahogy az lenni szokott, mindig a legrosszabbkor jön a baj.

Ezért kell tisztában lenni a háztartási készülékek rejtett funkcióival. A mosógép szivattyúzás programja a legjobb példa erre. Hiszen megold egy olyan problémát, ami bármikor előfordulhat.

Mosogatógép helyett lehet kézzel mosni, de a mosógépet már sokkal nehezebb helyettesíteni.