Így kell okosan a hűtőszekrénybe pakolni

Te is biztosan láttad otthon, hogyan pakolt be a hűtőszekrénybe édesanyád. Lehet, hogy átvetted tőle a szisztematikus és praktikus megoldásokat, de az is lehet, egyáltalán nem érdekel, mi hova való.

Pedig praktikus pakolással spórolhatsz is. Ha jó helyre rakod a zöldségeket és a gyümölcsöket, tovább lesznek frissek, így nem kell három nap után a kukába dobnod a felismerhetetlenségig barnult banánt. Ez csak egy példa a sok közül.

De mi való a hűtőszekrénybe?

Minden olyan élelmiszer, amit nem akarsz lefagyasztani. A húsok, tejtermékek, sajtok, felvágottak, üdítők. Minden, amit napi rendszerességgel fogyasztasz és hűtésre van szüksége ahhoz, hogy sokáig elálljon. Gyakran gyógyszereket és kozmetikumokat is itt ajánlott tárolni.

Hova kerüljenek a különböző élelmiszerek?

Az ajtó a hűtő legmelegebb része, ezért ide olyan élelmiszereket kell pakolni, amelyek bírják a hőmérséklet ingadozást. Ilyenek lehetnek a dobozos üdítők vagy a hűtést igénylő fűszerek, de általában a tojásnak is az ajtó felső részén van előre kialakított helye.

Az élelmiszerek mellett viszont számos kozmetikumnak, különböző gyógyszereknek és krémeknek is a hűtő ajtajában a helye.

A hűtőszekrény leghidegebb része a mélyhűtő után az alsó polcok, ahová kerülhetnek a húsok, a tojások. A húsféléknek viszont érdemes külön szekciót kialakítani, ugyanis a nyers húsban található baktériumok átterjedhetnek a hűtőszekrény más részeire is. Külön tányérra kerüljön a marhahús és a hal is.

Felső polcokra valók azok a mindennapi élelmiszerek, mint a tejtermékek, sajtok, felvágottak. Ha az ajtóban már nincs hely, itt tárolhatod a szószokat, mustárt és lekvárokat.

Mi kerül a mélyhűtőbe?

Logikus, hogy a mélyhűtőbe kerülnek a fagyasztásra váró ételek, például a zöldborsó és a zöldbab, de a fagyi is ide való. A gyümölcsöket, a zöldségeket, különböző húsokat és mirelit ételeket, amelyeket hosszabb ideig szeretnél tárolni, szintén ide rakd.

Sőt, még a kenyérnek is szoríthatsz egy kis helyet, ha nem akarod, hogy megromoljon. Ezt viszont három hónapon belül el kell fogyasztanod, ugyanis a kenyér megszárad a mélyhűtőben.

 

Ha szisztematikusan pakolsz, könnyebben találsz majd meg mindent. Csak egyszer kell megszoknod és megtanulnod, mi hova való és hol érdemes tárolni, utána már gyerekjáték lesz az egész.