Gázkészülékek szellőzése

Gázkészüléket minden esetben úgy kell elhelyezni, hogy megközelíthető és hozzáférhető legyen. Emellett fontos, hogy vizes berendezésektől távol legyenek, valamint biztosítva kell lennie a megfelelő légellátás-szellőzésnek, illetve az égéstermékek elvezetésének is.

Megkülönböztetünk A, B és C kategóriás gázkészülékeket. Az “A” kategóriába tartoznak az égéstermék elvezetés nélküli nyílt égésterű készülékek, például a gáztűzhely. “B” kategóriába sorolhatók az égéstermék elvezetéssel rendelkező nyílt égésterű készülékek, például a vízmelegítők és álló/fali kazánok. “C” kategóriába valók a zárt égésterű készülékek, a konvektorok.

Évtizedekkel ezelőtt minden házban volt lehetősége a kályhának vagy kazánnak arra, hogy levegőt kapjon.

A 21. században azonban kiemelten fontossá vált, hogy ne keletkezzen felesleges energiaveszteség.

Ezért manapság már minden házat hőszigetelnek. Ez azt jelenti, hogy a gázkészülékekhez szükséges levegő nem megfelelően áramlik, ha nem építenének be ablakokat.

Gázkészülék behelyezésekor a légellátás a legfontosabb szempont, ezért ha ennek a cseréjére vagy beépítésére kerül sor, mindenképp kérjük szakember véleményét.

Mit mond a hivatalos szabályozás?

Hivatalos szabályozás szerint a gázfogyasztó készüléket minden esetben úgy kell elhelyezni vagy felszerelni, hogy a készülék hozzáférhető legyen.

Ez azt jelenti, hogy üzembiztosan lehessen kezelni és ha javításra kerül a sor, hozzáférhető legyen a szakemberek számára.

Emellett fontos, hogy a gázkészülék környezetét a fejlődő hő ne veszélyeztesse, valamint az elhelyezésre és alkalmazásra vonatkozó műszaki-biztonsági előírások betarthatók legyenek.

Gázkészüléket szigorúan tilos alagsori helységben, pincében elhelyezni.

Miután megtörtént az elhelyezés, egy szakembernek kell megvizsgálnia a készüléket, felmérnie, hogy nem ütközik-e a szabályzattal. Ezután történik meg a beüzemelés.