Figyeljünk mosogatógépünkre!

A háztartási gépek „sajátossága”, hogy bizony azokat rendszeresen illik karbantartani, no persze csak akkor, ha hosszú ideig használni szeretnénk őket.

Azok a szerkezetek, melyek vízzel működnek, különös odafigyelést igényelnek, gondolunk itt most elsősorban a mosogatógépekre.

Mit kell szem előtt tartani a hosszú élettartam elérése érdekében?

Az egyik alapdolog, mely könnyen megjegyezhető, nem bonyolult és szokásunkká válhat, amivel már sokat teszünk a jó működéséért, ha mindig résnyire nyitva tartjuk ajtaját. Ezzel megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását, mely a kellemetlen szagok okozója.

A szűrőt ecetes vízzel átmosva elérhetjük a tökéletes fertőtlenítést. A tömítések környékét is mossuk át, hiszen itt is lerakódhatnak az ételmaradékok, ahogy a mosogató-karok fúvókáiban és még a csapágyazásban is. Itt kell megemlíteni rögtön a másik dolgot, ami nem más, mint a havi, rendszeres üresen mosogatás.

Egy magas hőmérsékletű programmal átmossuk a gépünket egy hónapban egyszer, így sokat segítünk neki önmaga tisztán tartásában. Akkor várhatjuk el a géptől, hogy tisztára varázsolja edényeinket, ha maga is tiszta, különben mosószert és áramot pazarolva futjuk a felesleges köröket.
Ami a másik elengedhetetlen dolog, hogy a mosogatógép szűrőbetétje mindig ki legyen takarítva, illetve annak környéke is tiszta legyen.
Ezzel nem csak a piszok és a baktériumok ellen védekezhetünk, hanem megelőzzük vele a dugulást is.

Maga a rendszer mindig legyen feltöltve, tehát só és öblítő is legyen állandóan a gépben. A mai modern mosogatógépek egyébként már figyelmeztetnek is a kijelzőn, vagy akár hangjelzéssel, ha bármi kiürülne a rendszerből.
Amikor a gyártók a mosogatógépeket hirdetik, előszeretettel reklámozzák, hogy saját termékük egyáltalán nem igényel semmilyen karbantartás. Mi mégis azt mondjuk, hogy ez nem így van. A fenti megelőző-karbantartó műveletek mindenképp fontosak, ha hosszú távon szeretnénk használni háztartási gépünket!